Mengeška godba 130. jubilej praznovala v novih uniformah

Mengeš – glasbeno mesto, so zadnji vikend v maju preplavile vesele melodije godbe ter druge narodne in zabavne glasbe. Petkov slavnostni koncert, nove uniforme, podpis listine o pobratenju s prijateljsko godbo iz Stona, sobotno rajanje pod šotorom ter nedeljska povorka skozi Mengeš; s temi besedami bi lahko le na kratko opisali  tridnevno praznovanje 130-letnice Mengeške godbe.

V petek, 30. maja 2014 je bil v dvorani kulturnega doma Mengeš slavnostni koncert. Program je bil sestavljen iz odmevnejših skladb, ki smo jih v zadnjih petih letih izvajali pod taktirko Dimitrija Ledererja, ter jim dodali znane arije, ki jih je z godbo zapel vrhunski tenorist Janez Lotrič. Sodelovanje z njim si godbeniki štejemo v veliko čast, saj je potoval in koncertiral po vsem svetu, ter se za naš jubilej oglasil tudi v Mengšu. Je pevec svetovnega formata, kot človek pa preprost in zabaven, a z neverjetnim glasom, ki poslušalca preprosto očara in ne pusti ravnodušnega. Našemu koncertu je nedvomno dodal piko na i. Poleg pevskega solista smo imeli tudi inštrumentalnega, in sicer vedno odličnega klarinetista Miha Kosca.

Koncert ob 130 letnici delovanja

Koncert ob 130 letnici delovanja

Slavnostnemu dogodku primerno, smo se tudi prvič predstavili v novih uniformah. Celotna uniforma je zasnovana v barvah grba občine Mengeš. Nekaj posebnega pa so pokrivala, saj smo edina godba v Sloveniji s takšnimi ”klobuki”. Podobno opravo je imela godba že leta 1920 in smo jo tako le malo osvežili.

Na koncertu so godbeniki za večletno igranje v godbi prejeli Gallusova priznanja. Poleg teh je godba prejela številne čestitke in priznanja drugih društev in institucij za uspešno dolgoletno delovanje in sodelovanje. Na koncert smo povabili tudi naše glasbene prijatelje iz Stona na Hrvaškem. Ker godbi že dolga leta dobro sodelujeta ter se obiskujeta, so predstavniki obeh podpisali listino o pobratenju.Slavnostni dogodek  je povezoval odlični mengeški tandem, Nataša Vrhovnik Jerič in Niko Robavs. Edina temna plat dneva je bilo vreme, saj koncerta nismo mogli izpeljati pri, prvotni idilični lokaciji, ob obnovljenem Ravbarjevem gradu.

Praznovanje se je nadaljevalo v soboto, 31. maja pod šotorom za kulturnim domom. Predstavila so se nekatera mengeška društva ter različni ansambli. Nastopila je tudi Veteranska sekcija Mengeške godbe, večer pa se je zaključil v družbi Dejana Vunjaka in Brendijevih barab. Ob glasbi, dobri družbi ter pijači in jedači smo godbeniki priredili srečelov, na katerem ni manjkalo bogatih dobitkov.

Tudi zadnji dan praznovanja je bilo pestro. V nedeljo so že dopoldne po Mengeški občini povabljene godbe razveseljevale občane. V Topolah je krajši promenadni koncerti priredila Godba Vodice, v Loki pri Mengšu Pihalni orkester Murska Sobota, na Zgornjem Dobenu pa Godba Metlika. Popoldne se je skozi Mengeš vila dolga povorka godb ter mengeških društev. Vse povabljene godbe , kar osem jih je bilo, so skupaj z našo, Mengeško, ob koncu povorke na ploščadi pred osnovno šolo, družno zaigrale. Druženje se je nadaljevalo pod šotorom, kjer so povabljene godbe izvedle krajše koncerte. Glasbeno čestitko Mengeški godbi je namenil tudi Alpski kvintet, ki je do večera še z drugimi ansambli razveseljeval publiko. Tako smo se lahko v ritmu polke in valčka še zadnjič zavrteli ob spremljavi ansamblov in praznovanje se je zaključilo.

Skupaj so zaigrale: Mengeška godba, Godba Domžale, Godba Gorje, Mestna godba Kamnik, Pihalna godba Moravče, Godba Vodice, Mestna godba Metlika, Pihalni orkester Murska sobota in Pihalni orkester Vevče

Skupaj so zaigrale: Mengeška godba, Godba Domžale, Godba Gorje, Mestna godba Kamnik, Pihalna godba Moravče, Godba Vodice, Mestna godba Metlika, Pihalni orkester Murska sobota in Pihalni orkester Vevče

Predsednik Dejan Kovač je v imenu godbe na petkovem koncertu ter v nedeljo pod šotorom podelil zahvale.  Vsem, ki se trudite, da Mengeška godba dobro deluje in tistim, ki ste nam pomagali pri pripravi in realizaciji praznovanja še enkrat iskrena hvala. V dneh praznovanja nas je glasba lepo povezala. Pojdimo skupaj z roko v roki novim 130 letom naproti.

Besedilo: Maja Keržič