Marela iz fotel`a

Mengeška godba vsako leto v zimskem času organizira tradicionalno prireditev Pod mengeško marelo. Tudi letošnje leto ni bilo izjema. Tokratno, spletno različico “Marele”, ki smo jo po naših spletnih kanalih preimerno predvajali v soboto, 27. februarja 2021, ob 19.00, smo poimenovali kar Marela iz fotel`a.

V skoraj šolsko uro dolgo prireditev smo uvrstili nekaj nepozabnih sodelovanj Mengeške godbe z glasbenimi prijatelji z zabavne in narodnozabavne scene, ki so nastopili Pod mengeško marelo v zadnjih dvajsetih letih. Na prvih dveh posnetkih je Mengeško godbo vodil še Primož Kosec, na vseh naslednjih, torej od leta 2009 dalje, pa kapelnik Dimitrij Lederer, ki je tudi izbral posnetke za spletni koncert.

Spletna prireditev vsebuje deset skladb oz. posnetkov, zadnja Mengeška pa je posneta od doma.

Za napovedi skladb oz. posnetkov sta poskrbeli dve godbeni dvojici, in sicer Žan Avbelj in Maja Keržič, tudi avtorja scenarija, ter “novinca” v tej vlogi Juš Friškovec in Neža Potočnik. Celotna organizacija snemanja prireditve in montaža posnetkov, ki sta potekali pod takrat aktualnimi ukrepi zoper covid-19, sta delo godbenika Jake Korenjaka, ki je pripravil izvrsten video izdelek. Hvala tudi vsem neimenovanim, ki ste pomagali pri pripravi scene in pri snemanju.

Po premiernem spletnem predvajanju smo organizirali tudi posebno “zakusko”, na katero navadno povabimo le nastopajoče in nekatere goste, tokrat pa ste se nam lahko po Zoomu pridružili prav vsi ter poklepetali z godbeniki. Veseli in počaščeni smo bili, da se je virtualnega druženja udeležil tudi gospod Drago Papler, ki je na pretekle “Marele” prihajal kot novinar in poročevalec za različne slovenske tiskane medije ter lokalne radie in televizije. Z njim in nekaterimi drugimi poslušalci ter godbeniki smo obujali spomine na pretekle uspešno izvedene prireditve ter se strinjali, da si vsi želimo, da se kmalu srečamo tudi na 37. Mareli v živo.

Na godbeni Facebook strani pa smo priredili tudi nagradno igro in podelili tri godbene zgoščenke “Kdo so pa to”, ki so nastale ob 135-letnici godbenega delovanja. Če CD-ja še nimate, nas lahko kontaktirate, saj jih imamo še nekaj na zalogi. S tem boste tudi podprli delo našega društva.

Spletno Marelo iz fotel`a pa si še vedno lahko ogledate na naši Facebook strani ali Youtube kanalu godbe.