Mengeška godba na Triglavu

V petek, 4. septembra, se je odprava godbenikov z vodniki Planinskega društva Janez Trdina Mengeš in nekaj članov v spremstvu v zgodnjih jutranjih urah od Rudnega polja na Pokljuki odpravila proti Kredarici. Pot nas je vodila po zelo razgibanem terenu mimo Vodnikovega doma. Zastavljeni cilj dneva smo hitro in uspešno dosegli, potem pa so nas čakale druge “vaje”. Po kosilu smo se že pripravili na prvi nastop. Z nami je namreč šel tudi mengeški župnik Marko Košir, ki je pred kapelico na Kredarici daroval sv. mašo, godbeniki in godbenice pa smo poskrbeli za glasbene vložke in spremljavo. Dogajanje smo v živo predvajali preko YouTuba in Facebooka. Nato smo zunaj priredili še krajši koncert. Več planincev nam je povedalo, da se nas je slišalo vse do Planike. Tudi zvečer nam ni manjkalo energije in glasbene vneme. Z igranjem smo popestrili večer navzočimplanincem, nato pa polni pričakovanj, kaj nam bo prinesel naslednji dan, popadali v postelje.

Dan finalnega vzpona do Aljaževega stolpa smo začeli že pred 6. uro zjutraj. Po zajtrku smo se z inštrumenti na ramenih, zastavami, maskoto backom in drugimi pripomočki odpravili proti vrhu, kamor je uspelo priti prav vsem. Na zasneženem vrhu je zadonela Mengeška in druge domače skladbe. Med igranjem smo imeli čudovit razgled, saj nam je bilo vreme res naklonjeno. Po uspešnem sestopu nam je na Kredarici predsednik Gregor Žun, ki je prevzel večji oziroma glavni del organizacije, podelil spominske medalje, ki jih je za nas pripravil Primož Jeretina. Do izhodišča smo prijetno utrujeni, a nadvse srečni, prispeli okoli osme ure zvečer.

Godbeniki in godbenice smo resnično veseli, da nam je načrtovani podvig “z inštrumenti na Triglav” po dolgih letih končno uspel. Nanj smo se intenzivno pripravljali zadnjih nekaj mesecev, ko smo skupaj obiskali več okoliških vrhov, za glasbeno kondicijo pa smo odigrali nekaj zasebnih nastopov na rojstnih dneh.

Prav posebna zahvala vodji odprave Boštjanu Borštnarju, vodnikom in članom PD Janez Trdina Mengeš za varno in strokovno vodstvo, župniku Marku Koširju ter vsem spremljevalcem in posameznikom, ki so kakorkoli pripomogli k uspešni izvedbi letošnjega špila na najvišji nadmorski višini do zdaj.

Nepozabno doživetje si lahko v sliki in video povzetkih ogledate na naši spletni strani ali Facebook strani Mengeška godba.